Hypermodern versus historie

Tegenstellingen kenmerken dit project. De villa is opgebouwd uit volumes, lijkt één monolithisch geheel en oogt hypermodern. Hoe bijzonder is het dan dat voor de gevel de oudste ringoven van Nederland nog eens werd aangestoken? De ambachtelijke keramische vormbaksteen komt uit de kolengestookte oven van Steenfabriek Vogelensangh.

Nog zo’n verrassend contrast: de gesloten gevel aan de voorzijde, terwijl de achtergevel op de begane grond volledig uit glas bestaat. De woning is daardoor gesloten waar het nodig is en open waar het kan voor een optimale privacy en een uitzicht op de prachtige tuin.

Half rond perceel aan natuurgebied de Maasheggen

De strakke lijnen van de woning en de ronde vormen van de tuin creëren een spannend contrast. Het perceel heeft een unieke ligging – pal aan het bijzondere Maasheggenlandschap aan de Maas – en ligt op een ronde hoek aan een doorgaande weg. Dit laatste maakte het complexer om de privacy te waarborgen. Maar laat dat maar aan de tuinarchitecten van Studio Siebers over.

Samen met de tuinarchitect zijn we erin geslaagd de bewoners privacy te bieden. En om ze optimaal te laten genieten van de zon. Zo pikken zij op de binnenpatio én in bad de ochtendzon mee. Aan de achterzijde houden we met een overkapping vol groene wijnranken de zon op het zuiden zoveel mogelijk weg. In de winter – als de takken kaal zijn – zorgt de open overkapping juist voor daglicht.

Wie kraakt de code?

Het reliëf in de gevel is méér dan een in het oog springende verfraaiing. Oké, het hoofddoel was om een decoratief element toe te voegen. Maar wij van Lenz doen nooit zomaar iets. Hier zit iets achter. Wat? We laten het aan de bewoners om dat als eerste te ontdekken.

PROJECT INFORMATIE

Type:
Moderne gezinswoning

Locatie:
Boxmeer

Jaar:
Gereed eind 2022

Partners:
Bouwtechnisch Ingenieursbureau Christiaens & Wijers
Studio Siebers tuinontwerpers